Jak dobrać tarczę do cięcia metalu. Część I – twardość tarczy

Twardość tarczy jest czynnikiem, który ma bardzo duży wpływ zarówno na jej żywotność, jak również jakość cięcia. Parametr ten jest niemal całkowicie pomijany przez sprzedawców w opisach produktów, a i niektórzy producenci w swoich katalogach dość rzadko eksponują tego typu informacje (nie zawsze podając pełną charakterystykę). Twardość tarczy jest zawsze oznaczona na jej powierzchni, ale o tym później :).

Cięcie metalu szlifierką

Bardzo często złe dobranie twardości tarczy do cięcia metalu sprawia, że na wielu forach internetowych toczą się zawzięte dyskusje  na temat jakości tarcz różnych producentów. Nierzadko zdarza się, iż jedna osoba twierdzi, iż ściernice  firmy X są bardzo kiepskie gdyż szybko się zużywają, gdy tuż poniżej ktoś inny twierdzi coś zupełnie przeciwnego.

Prawda jest taka, iż źle dobrana tarcza będzie się zbyt szybko zużywać lub kiepsko ciąć metal (np. tępiąc się). Stąd sytuacje, iż źle użytkowana, markowa, ma osiągi porównywalne z bazarowym no-nam’em za 1 PLN :).

Twardość tarczy określa siłę jakiej musimy użyć aby oderwać z niej drobiny tzw. ścierniwa, najczęściej elektrokorundu (spojonego żywicą syntetyczną). W trakcie cięcia materiału, działające na tarczę siły cały czas odrywają z jej krawędzi zużyte i stępione już ścierniwo, odsłaniając nowe i ostre. Dzięki temu przez cały czas możemy ciąć z takim samym naciskiem i bez przegrzewania ciętego metalu.

Zasada doboru twardości tarczy jest bardzo prosta: do materiałów twardych należy używać tarcz miękkich, a do materiałów miękkich należy używać tarcz twardych. Na pierwszy rzut oka może się to wydawać nielogiczne, ale ma jak największy sens :). Otóż materiały twarde bardzo szybko będą tępić krawędź tarczy – przez co musi być ona miękka aby stępione ścierniwo szybko zostało usunięte i odsłoniło nowe – ostre.
W przypadku materiałów miękkich – użycie tarczy miękkiej mija się z celem, ścierniwo nie zdąży się stępić zanim zostanie usunięte z krawędzi tarczy. Dlatego też ekonomicznie jest użyć tarczy twardej – starczy na dłużej bez jakiegokolwiek spadku jakości pracy.

Skala twardości tarcz podzielona jest na 16 stopni, oznaczonych literami od E do T:

E, F, G Bardzo miękkie (rzadko spotykane)
 H, I, J, K  Miękkie
 L, M, N, O  Średnio twarde
 P, Q, R Twarde
S, T Bardzo twarde

 

tarcza_twardosc

 

Zgodnie z normami obowiązującymi europejskich producentów tarcz – muszą oni publikować na nich pełną charakterystykę produktu. Z takiej charakterystyki można łatwo odczytać twardość tarczy, zapisana jest ona zawsze po liczbie oznaczającej granulację ścierniwa. Jak czytać taką charakterystykę opiszemy niedługo w kolejnym artykule :).

Autor zdjęcia tytułowego: (C) Mark Hunter, Flickr – https://www.flickr.com/photos/toolstop

Zdjęcie na licencji Creative Commons.

Add a Comment